Java Island - Day 2 Journey to Batu Malang City Part II

Lama betul tak update blog aku ni...sibuk intern katakan..tp aku cuba luangkan masa skit2 sebelum memori ke surabaya ni slow2 hilang dr ingatan aku..
Amaran - Entry kali ni penuh dgn gmbr..=D

untuk entry sblm ni click Java Island - Day 2 Journey to Batu Malang City Part I

Kami meneruskan perjalanan ke Terminal Batu dgn menaiki angkot berwarna pink dr Terminal Landungsari..Perjalanan sekitar 30 minit dgn laluan mendaki..Perlahan lahan dpt rasa perubahan suhu tu..Alaa mcm mendaki ke cameron highland la..Sedang asyik tgk skeliling alih2 da nk smpai da Terminal Batu..Budak2 ni da check map, tripadvisor ape smua da..so kitorg deal nk try usha Villa & Family Hotel Gradia dl..lps semua penumpang lain da turun..pakcik driver ni tnya kitorg nk ke mana..dia nk bwkkan..aku ingtkan dia ikhls la kan..ok la nk charge lbh skit aku boleh trima la..dia pun bwk kitorg ke alamat hotel tu..so lps da check in semua bagai.. dpt bilik bsr gedabak utk 4 org dgn harga dkt2 1 juta rupiah utk 2 malam..ade kolam renang, free wifi dgn breakfast..aircond takde sbb da mmg sejuk..sound like a good deal kan..so kitorg pun jadi la duduk sni..so cdgnnya nk rht skjp je la..letak2 brg n mandi sbb lps tu trs nk gerak ke tmpt strsnya..budak2 ni da pesan suh pkcik driver tu gerak dl la..sbb tkt lama..pkcik ni ckp takpe2..dia tggu..aku dlm hati tak smpai ati la kan sbb dia mcm baik..mcm baik tak semestinya baik k..ingt tu smpai bila2...so aku pun ckp kat budak2 ni..takpe la kita pn nk mandi jap je..biar je la dia tggu..sbb aku pun pkr transport nk g next pnya tmpt..alang2 dia ni da ade..ok la kan..lps da siap letak brg mandi bagai da 40 minit..aku tak sedap ati da ni..rasa mcm nk kena sembelih je harga jap lagi..aku kluar borak2 dgn pakcik ni..tnya dia brape total smpai la ke tmpat kami nk g ni..Jatim Park II..dia ckp 140 k..aku dlm hati da berdesup da..aduhh silap aku beb..nk tak nak kena pasrah la..learning process kan..tak kena tak tahu..da kena pdn muka..haha..aku mntk2 kurg dpt la 130k..mmg siput la potong 2 hinggit lbh je..takpelah..tu cara dia nk cari rezeki lebih..slh kitorg jgk awl2 td tak suh dia blah..pasrah je la..


Ada Gradia 1 dan Gradia 2..tp tletak bsebelahan je..

Bilik utk 4 org..900k++ utk dua malam..bsr kan..=D

Abaikan cerita pasal pakcik van pink tu..da la bawak van pink..ingat jambu sangat la tu..puihh..so kami semua smpai ke Jatim Park II sekitar 12.30 tghri..da plan td masuk dl dlm ni..lps kluar nnti bru solat..kat luar Jatim Park II ni ade surau ye..jgn risau..So ape yg special tentang Jatim Park II ni..Haa dia sbnrnya terdiri dr 3 tempat..Museum Satwa, Batu Secret Zoo dan juga Eco Green Park. Manakala di Jatim Park I pula lebih kepada hiburan seperti di Genting Highland.Jadi kami mmg da decide awl2 la nk ke Jatim Park II sahaja...Kami amik tiket Batu Secret Zoo + Museum Satwa dgn harga 100k seorang. Kami tak masuk ke Eco Green Park sbb kekurangan masa. Korg jangan tertipu dgn perkataan zoo..Zoo kat sni bkn la mcm zoo kat mesia kita..zoo kat sni da mcm sunway lagoon da..bsr sgt2..kitorg kat dlm zoo ni 3 jam pun tak smpt cover habis..


Hotel Pohon Inn d Jatim Park II, kat bwh tu tmpt beli tiket

ni dpn museum satwa..bsebelahan je bnda ni

dpn Batu Secret Zoo

model rhsia gua..hehe

semua jenis spesis ade dalam ni

Besar kan..umo dia 100 tahun lebih ni

gaya seorg photographer..hikhik!

yang ni semua buat2 brani je ni..pdhl takut kena patuk..=D

Sebenarnya dlm ni dia da bhgikan mgikut kwsn..mula2 kita masuk byk spesies monyet..lps tu kita boleh ke kwsn reptilia..boleh ke kawasan hidupan air..savannah dan mcm2 lagi la..so senang..da bhgi ikut kategori..bagi sesiapa yg lenguh2 kaki mls nk bjalan..sni ade sewa skuter electric..tak ingt charge brape..bygkan kitorg jalan kaki dlm ni slama 3 jam..3 jam!..da nk merangkak da masa nk kluar tu..tu blom masuk museum satwa lagi..-.-"

kena ada gmbr tuan tanah jgk skali skala kan..=D


member kamcing gua ni

comel kan member gua dua org ni..hahaha

tggu pnya tggu nak amik gmbr kot2 depa posing buat bntuk love..tp hampeh..-.-

dpn pntu masuk ke kwsn savannah

sape2 yg nk bgmbr dgn hewan2 kat sni pun boleh..byrn pun murah..dlm 10k satu gmbr

jalan pnya jalan last2 kitorg makin tak larat da..mmg nk cari air je..rupanya d bhgian blkg zoo tu dia ade mini amusement park..boleh main game tendang bola..tembak pistol n kalau menang dpt patung..nk naik kuda boleh..nk main tsunami mcm kat bwh ni pun boleh

kitorg tak naik bnda ni..tgk pun da pening da...@_@

sape2 rasa lenguh2 kaki tu boleh la naik kuda kat sni..

sedang kitorg tgh rest tu tgk2 ade kereta api lalu..ingt kena byr..rupanya free..ok la kan smbil2 nk rest..so naik la..ingt dia pusing mana je..rupanya dia pusing tmpt yg kita tak lalu kalau kita hanya jalan kaki je..bg sesiapa yg nk bg makan hewan2 ni boleh beli carrot yg dsediakan.sebekas 10k..


boleh tarik2 tlinga..sape nk cemolot ngan zebra ni pun boleh..^_^



misi diorg adalah mencari makanan..so sape2 yg pegang carrot tu mmg diorg tuju stu la

Elok2 je turun dr kereta api tu..diorg br nk start train singa laut ni..layan la dl kan..free pun free..hehe..




lps enjoy tgk performance willy dan laro ni..kami cdg nk trs kluar je.sbb kami da penat kaw2 time ni..ni tak masuk museum dia lagi..tp kluar dari tmpt singa laut ni tgk ade tmpt utk naik ATV ngan unta..rasa nk try kan..ok la naik ATV ramai2..sorg drive+sorg bonceng = 30k..wan naik dgn dauh..aku naik dgn paih..mula2 cdg nk bhgi separuh sorg drive..tgk2 aku drive sorg je..hehe..sori ih..=p

safety first aite...

akhrnya..lps je ride ATV..kami singgah beli air jap kat kedai runcit dia..terubat dahaga gua..mmg letih la jalan kaki 3 jam..br je nk kluar dari kedai runcit tu tgk2 ade dino tu tgh joget2..aku da eh apehal dino ni..sawan ke ape..rupanya diorg ade konsert masa tu..konsert mini..aku ingt ape la dino ni lompat2 dpn ktorg..org penat ni..kang makan penampo kang..haaa..

btl2 dpn kitorg ni haa dia joget..aish

cinderella versi Indonesia..hehe

bila tgk org nk amik gmbr dia..makin aktif lak binatang bsr ni..-.-

da 3 jam pusing zoo ni..tapi tak jmpa la plak tmpt naik sampan tu..

Akhirnya...kami abiskan jugak pusing Batu Secret Zoo ni..serius tmpt ni amazing..dgn hnya 100k ~RM28, korg dapat rasa semua bnda..amusement park,zoo dan mcm2 lagi..ni blom masuk Museum Satwa lagi ni..mmg berbaloi baloi la..
finally!..kpuasan di pntu kluar Batu Secret Zoo..kwsn tanah tinggi kan..sejuk lps tu pemandangan plak cantik..mmg puas hati







Reactions: 

Sunday, July 20, 2014 at 11:37 PM , 0 Comments

Java Island - Day 2 Journey to Batu Malang City Part I


Lama betul tak update blog aku ni..project dan kerja yg btimbun mbataskan masa utk menaip..tp ni alang2 da abis semua..sambung la skit..

utk link sblm ni tekan Java Island - Pre Departure Day 1

Aku terbangun dari tido sbb bunyi bising2..tenyeh2 mata tgk da penuh da org dalam surau tu...tgk jam da pukul 4 lbh..ptt la ramai..org tggu nk solat subuh rupanya..aish tak puas tido..tp nak tak nak tpksa bgn la..takkan org da penuh kita nk tido lg kan...check2 barang semua alhamdulillah lega barang2 bharga semua masih ada kat tmpt mula2 letak sblm tido..Risau jgk mau nya hilang..haru biru kat sana..Tggu pnya tggu ada dalam 20 minit lg sblm masuk wktu..dlm hati pkr bgus org indo ni..awl dtg nk solat...tgh duk puji2 dlm hati tiba2 ada sorg pkcik ni bgn laung iqamah..aku tgk paih..paih da buat muka pelik..eh ape hal pkcik ni..rasa ada 5 minit lg sblm masuk wktu...aku sengih3 je..dlm hati haa sudah...muka confident je pakcik ni...org lain smua da bgn ready2 nk smyg...apa2 hal pakcik tanggung laaa no..

Siap solat smua kami pn kluar dr surau tu..kt tnds dpn area surau tu ade ruang utk mandi ..sape2 nk mandi silakan..kami berempat gosok gigi dan basuh muka je..hikhik style mat salleh katakan...hehe...tgk jam awl lagi..bas paling awl jam 5.30 pg..so kami pusing2 dpn information centre tu je la..smntara tggu bas...aku mcm biasa..buat2 ramah g tnya sorg pkcik ni mcm mana nk ke Malang..boleh pulak kbtln dia org Malang...siap tnjuk kad nama lagi nk buktikan dia mmg alamat kat Malang..lps tu siap offer nk tlg antakan ke sana smbil2 dia nk balik umah dia...lps nego3 dia mntk 250 k ..aku ckp sat no pkcik,sy bincang dgn kwn2 dl..bg aku harga tu murah sbnrnya...lau dkira tolak tmbah g sendiri dgn bas...lbh kurang je..tp bincang2 kami sepakat tolak ats alasan yg sgt kukuh dr dauh.."kan kita da plan itinenary kita,kita follow apa kita plan la"...so even pkcik tu siap kurangkan lg 50k ,just 200k utk smpai ke Malang...kami tetap tolak..tak best la kan tgk3 da smpai tmpt nk g..tak syok la..org kata " focus on the journey, not the destination " 

Kat luar cuaca masih gelap dan sejuk lagi..smtara tggu bas pertama dr Juanda Airport ke Terminal Bungurasih pukul 5.30 pagi..kami lepak2 kat LA Coffee dl..harga boleh tahan..standard kopitiam Malaysia..

coklat panas 23k!!..~Rm5 lebih je..hehe..

Sekitar jam 5.25 pagi..pintu bis damri ( bis=bus) dbuka..kami cepat2 byar harga minuman dan naik ats bas..maleh nk menunggu kat luar..sejuk..utk info..tempat tggu bas damri ni betul2 dpn area airport..tak perlu susah2 keluar airport ke hape..tggu je dkt signboard bas damri tu..


bas damri ni ibarat bas rapid kL yg menghubungkan antara Juanda Airport dgn terminal surabaya..kalau korg rasa nk main hop on - hop off guna bas ni boleh jgk..tapi tak pernah dbuat org ler..haha..sbb slalunya ape2 hal kita ke terminal bungurasih dl..senang cite nk gerak mana2 start point dia di terminal tu..harga tiket 20k utk sehala..perjalanan mngambil masa sekitar 30-40 minit bgantung kpd traffic..kami sedikit bnasib baik hari tu sbb mgkin masih awal,jadi tidak macet kata org indo..perjalanan santai je..dlm 30 minit cmtu da smpai..dan bagi sesiapa yg naik bas ni..pemandangan skitar ibarat ngara kita kembali ke zaman 80-90 an..masih byk tanah2 kosong..rumput2 mghijau..sgt mndamaikan..boleh layan feeling gituee..haha



sampai2 di terminal bungurasih..calo2 da ramai menunggu d pintu bas..calo2 ni mcm ulat2..seeloknya jgn dlayan..buat mcm korg tahu ke mana korg nk pergi dan nak naik ape..haa muka kena confident la..setakat sekejap tgk map..sekejap tgk sekeliling..mmg makanan diorg la..sbnrya kitorg pun blur nk ke arah mana ke arah mana..haha..tp tolak baik2 calo2 tu..kitorg pun jalan ke kedai kat seberang tmpt bas tu bhenti..cari2 sim card dl..tak de internet tak berinstagram la kita ye dok..

mcm2 jenis sim korg boleh pilih..tapi pastikan sim yg sesuai utk hp korg

mula2 aku ingt nk amik sim XL..sbb sblm dtg ke sni da tnya kwn2 yg belajar kt Indo..sim ape yg bgus..tp smpai2 budak2 ni pakat nk amik simPATI plak..sim ni boleh tahan jgk..coverage hampir semua tmpt ade..bygkn di puncak gunung brapi bromo pun ade line dia..power2..hrga lebih kurang pakej maxis malaysia..dsarankan korg amik antara XL dgn simPATI shja..yg lain pnya biasa2 je kot..

tgh2 duk pilih sim ni, ade sorg pakcik ni duk tnya2 dari mana..nak ke mana..kami pun layankan je la smbil2 tggu brader kedai ni siap setelkan simcard kami ni..lps tu dia briya ckp nk bwk..siap tnjuk kad dia lagi..nk buktikan dia ni bukan ulat2..tp driver yg berdaftar..aku pun tak tahu kenapa kami boleh ikut je pakcik tu..aku ingt dia nk tnjuk tmpt2 naik bas ke hape..rupa2nya nk bwk ke teksi dia..avanza kot..aku dlm hati da tak sedap da..eh ape hal pkcik ni..tak syok la kan..kita da plan..kalau naik teksi tup2 da smpai..so aku ckp2 ngan budak ni..ckp tak payah la pkcik ni..kita cari bas da la..pakcik ni agak kcwa la sbnrnya..dia mmg tak putus asa nk tarik naik keta dia..last2 kitorg blah cmtu je..

jalan punya jalan still blur mana tmpt nk carik bas dia ni..last2 kitorg tnya akak kedai makan..sbb kalau tnya calo2 tu konpem dia nk suh naik keta dia..nasib baik la akak tu tlg..dia bg ptunjuk skit..hah jmpa pun bas antara bandar..rupanya dia kat bhgian blkg sana...ibarat smpai kat pintu dpn..kena masuk dan keluar ikut pntu blkg..kat stu la tmpt bas tu..

akhrnya..jmpa jgk tmpt naik bas ni..pheww dalam hati lega..

so kami pun ape lagi..menapak dgn beg bsr kat blkg..nasib baik signboard stu clear n senang paham..so amik bas patas yg ke Malang..barang2 boleh letak bwh..mcm biasa naik bas la..harga 23k sorg..
utk info..bas ade dua jnis..satu bas ekonomi(bas henti2)..dan satu lagi bas patas(ekspress)..hrga bas ekonomi biasanya range 15k-20k..dan bas patas 22k-30k..oleh sbb kami tak nak bazir masa..so kami amik bas patas..

perjalanan dari Terminal Bungurasih ke Terminal Arjosari,Malang memakan masa hampir 2 jam..ade sdikit macet d beberapa tmpt..biasa la Indo..tak boleh lari dari jem..aku duduk sblh brader Indo ni..lupa plak nama dia..muka mcm biasa la org Indo..ganas skit..tp sbnrnya dia baik..lps borak2 skit tgur tnya g mana ape bagai baru tgk dia snyum..kalau tak btgur mcm gangster jgk la jelingan manja dia tu...

budak2 ni boleh bantai tido dlm bas..tp paham je..penat tak cukup tido smlm...aku ngantuk jgk..tp rasa rugi kalau nk tdo..syg nk tlpas pemandangan spnjg perjalanan..bkn slalu dtg kan..

sampai di terminal arjosari jam masih awal..dlm skitar pukul 9 pagi..kami pun tidak la tlalu rushing..sbb semuanya masih mgikut jdual yg drancang..smpai sni kami breakfast dl..dari pagi td tak makan..lagipun ni la time nk merasa makanan tempatan...rugi la kan dtg tmpt org..tp tak try makanan diorg..

boleh pilih menu..kami semua makan soto ayam..rasa mcm nasi air..-.-"

 ni la rupa soto ayam tu..




Tengah syok2 makan tiba2 tlinga tangkap bunyi org main gitar smbil nyanyi..ala2 mcm Tegar cmtu...cari pnya cari ade la tnmpk kat ats krusi sana..kat Indo ni ramai rupanya yg nyanyi mcm Tegar tu..nk buat cmne..tu cara diorg cari rezeki..

Siap breakfast kami trskan pjalanan dari Terminal Arjosari ke Terminal Landungsari dgn menaiki angkot..angkot ni mcm van kecil yg djadikan teksi..harga pun murah..3k one way..senang cite ke mana2 pun 3k kecuali ade dnyatakan kat pntu masuk van tu..kalau takde..buat muka kering..hulur 3k..jgn tnya2..mana tau kot2 ade drver tak jujur mntk harga lagi tggi..


jalan2 cari angkot

sebenarnya tak susah nk tahu angkot mana kita perlu amik dari terminal Arjosari ni..sbb kat bdn van tu da ade tulis simbol2 start dan end point dia..mcm kitorg dari Arjosari ke Landungsari..so kami amik angkot yg bdn dia ade tulis ADL...utk ke tmpt2 lain boleh google ye

lagipun tak smpai lima tapak jalan..da ade angkot lalu..dia akan hon kat kita..kalau kita nk naik..angkat tgn mntk dia bhenti..tak pun kalau tak tahu..tanya trs diorg perlu naik angkot mana satu..

masa kitorg jalan tu hah jmpa pun angkot ADL tepi jalan..tp tgk kosong je..ingt tak jalan...rupanya driver dia tgh makan..dia suh kitorg tggu dl..haa ape lagi..bgmbor la sekeping dua dl..hehe


merangkak first time masuk..tak biasa..da la kecik dalam tu..

aku tak ingat perjalanan ke Terminal Landungsari memakan masa berapa minit..dlm +- 40 minit mgkin..so angkot ni dia akan hon2 org yg tgh2 jalan utk pickup sape2 yg nk ke destinasi yg dia nk tuju..dan yg pling style pasal angkot ni ialah driver dia mmg cekap..bygkan jalan Indo yg jem tu rilek je cucuk2 potong dari tepi ape semua..mmg messssive respect la bab tu..

sampai di Terminal Landungsari kami pusing2 dlm terminal tu dl..cari topup..sbb masa beli td slh paham skit..jd kena tambah kdt ..terminal ni kecik je..pusing2 skjp da abis..dan utk smbung perjalanan kami ke Kota Batu..kami cari angkot kaler pink..sbb angkot kaler pink ni route dia antara Terminal Landungsari dan ke Kota Batu..

Kota Batu ni boleh ibarat mcm kwsn genting highland..sejuk ats tu..bilik takde aircond pun..tp dia bukan la tmpt judi..dia bandar kat kawasan bukit...mmg kuat enjin angkot ni..rilek je daki bukit..boleh tahan tggi la..

Tapi ade satu benda yg aku tak suka dgn driver angkot pink yg kitorg naik ni..nanti next entry aku habaq no..





Reactions: 

Friday, June 13, 2014 at 5:51 AM , 0 Comments

Java Island - Pre departure Day 1

Assalamualaikum... 

Alhamdulillah 7-13 feb 14 yg lps da slmt completed berbackpack ke pulau jawa merangkumi surabaya-malang-batu-bromo-surabaya..tak sempat nk ke kawah ijen sbb kekangan waktu dan bajet yg akan lebih dari yg da diplan

So tak nak ckp byk..haha..hari first kitorg naik flight malam dr malaysia..bertolak pukul 10.25mlm dari lcct..thanks kat mak dauh sbb tlg preparekan nasi utk kitorg malam tu..smpt la mlantak smntara tggu boarding..kalau x mau kebulur malam tu..haha

Tgh sedap2 makan tiba2 ade sorgg mat salleh dtg tnya beli kat mana nasi ayam tu...kitorg ckp beli kat luar..kehkehkeh..ksian brader tu..kcewa dia sbb dia ingtkan beli kat dlm kwsn tu je..sorry bro..utk pengetahuan..makanan boleh bwk masuk dlm balai perlepasan ye..cuma xleh bwk masuk air je..air kena beli dalam pnya la..

Flight 2 jam setengah terasa sekejap je..aku tak tdo pun..excited..cuak..semua ada..first time travel katakan..padahal indo je pun..sesekali tgk pmndgn kt luar..kelam..gelap..tp aku try pkr positif.."haniff..ni yg kau nak dari dulu..kau dtg niat nk tgk keindahan ciptaan Allah..insyaallah semuanya dpermudahkan"

15 minit sebelum sampai..Kapten kapal bgtau yg kita akan mndarat tak lama lagi..cuaca sekian sekian sekian dan etc..Aku tgk kt cermin..terasa mcm sama kt Malaysia..Kerlipan lampu2 neon..sama..Tiada ape2 beza pun..Tepat jam 12.00tghmalam (waktu Indo) kitorg selamat landing kat Juanda Airport...Alhamdulillah..trs bangun..galas backpack dan kluar dari kapal terbang..selesaikan cop2 passport semua bagai la....airport dia sgt nice..tak serabut..mgkin sbb da tgh malam..So first skali kitorg cari signboard surau..sbb malam tu da plan nk tdo kat surau..jimat..:p

Mula mula rasa takut2 skit..tgk seragam polis dia yg lain dr kita pnya...tak sempat nk ambik gmbr sbb masa tu tgh jalan..tak ke pelik lau tiba2 bhenti smata mata nk amik gmbr dia..mau kena soal siasat lak..tapi kita dtg nk melancong..bkn nk buat jenayah..buat apa nk takut ye dop?..jalan punya jalan nampak la signboard surau..lega hati..sbb idea tido kat surau ni idea aku..mau x jmpa surau..teruk aku kena ngan budak2 ni nnti...tp bg sesiapa yg tak nak tido di surau pun takpe..kat airport tu ade hotel dia sndiri..btl2 dpn kaunter information..tp rate dia agak mahal la..lupa harga dia berapa..boleh google utk cari details lengkap..and bagi sesiapa yg nk lepak kedai ala2 kopitiam pun banyak yg buka 24 jam kat airport ni..so bg sesiapa yg smpai lewat malam,soal nk stay mana malam tu tak jadi hal la..kami tak terus ke bandar surabaya sbb waktu tu perkhdmatan bas da takde..dia hanya setakat jam 11 malam sahaja kalau tak silap..lebih dari waktu tu hnya teksi airport shaja la yg ade dan mmg harga dia lagi mahal la dari naik bas..

hotel airport btl2 dpn information centre,tak sesat la..


see..ramai je org lepak2 tak tdo kat airport ni..takpun diorg tido je kat kedai makan tu




Mula2 jenguk masuk dlm surau risau jgk kalau2 tak dibenarkan tido kat surau airport..tp masuk2 je tgk eh ade je org lain tdo..kira boleh la ni..haha..sbnrnya dia ada tampal kat dinding surau tu .. " tidak dibenarkan tido d dalam surau"...tp sorry ye cik airport,kami dtg secara backpack..kami tido d mana boleh tido dgn harga super dupper murah..kat surau free..so mmg surau la first choice kitorg..hehe..

Lps da rht2 sekejap dlm tu wan dgn dauh keluar..mau tgk sekitar airport katanya..aku dgn faiz tak follow la..rht smbil2 jaga barang..mana la tau..surau pun surau..tp tmpt org kita tak tahu mcm mana..so nk selamat better jaga barang setiap masa..and satu lagi..plug kat sana tak sama mcm kat Malaysia..so mmg kena bwk universal pnye plug la..ada jual kat kedai2 kat Malaysia..mula mula aku dgn faiz tak amik tahu sgt pasal bnda ni..ingatkan sama je dgn Malaysia pnya..skali nk charge hp kat surau..eh lain pulak lubang dia..nasib baik la dauh ngan wan bawak..hehe..boleh tumpang pinjam..;)

contoh universal plug adapter (gmbr ehsan cik google)

So malam tu kami rht dan tido di surau airport shaja sementara tggu siang..dlm hati tak sabar nk tggu cuaca cerah..tak sbar nk tgk mcm mana surabaya ni..mcm mana org kat sni..mcm mana budaya org sni...tak sabar semua la..Tapi makin dpkrkan makin tak leh tido..mcm2 bayangan muncul dlm kepala ni..guling sana..guling sni..last2 stop pkr n focuskan utk rht mlm tu..

Sampai sni dl la utk introduction kali ni...insyaAllah dlm next entry akan cerita lagi details hari2 kami d sana..=)



Reactions: 

Sunday, May 11, 2014 at 2:07 PM , 0 Comments

Pages